CATEHISM ORTODOX PDF

Catehism ortodox. Front Cover. Editura Mitropoliei Banatului QR code for Catehism ortodox. Title, Catehism ortodox. Publisher, Editura Mitropoliei Banatului. Stream Catehism Ortodox, a playlist by from desktop or your mobile device. Explore the largest community of artists, bands, podcasters and creators of music & audio.

Author: Dusar Mijas
Country: Pacific Islands
Language: English (Spanish)
Genre: Medical
Published (Last): 24 June 2006
Pages: 129
PDF File Size: 9.4 Mb
ePub File Size: 4.28 Mb
ISBN: 900-3-28011-594-1
Downloads: 56617
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: JoJorg

Stiri si informatii ortodoxe. Feedjit Live Blog Stats. Publicat de Valeriu la Dumitru Staniloae, Bucuresti,p. Chiril al Ierusalimului zice: Pentru mai multe pricini. El mereu ne spune la Sf.

Ofranda/jertfa de fructe adusa sfintilor – FORUMUL ORTODOX –

De aceea spune Simbolul: Cine a fost Fecioara Maria? De ce cinstim pe Sf. A cinstit-o Elisabeta, mama lui Ioan Botezatorul, numind-o: Este mai mare cinstirea Sf. Ioan 2, 12 si 7, 3; Fapte 1,14; I Cor. De ce numim pe Sf. Ioan Damaschin, Dogmatica, partea I, cap. Articolul al treilea din Simbolul Credintei este: Ce ne invata acest articol in intregimea lui?

Articolul al II-lea ne-a inaltat privirea de la pamant la cer, spunandu-ne ca Iisus Hristos, Care a petrecut cu oamenii pe pamant, e Fiul lui Dumnezeu, Unul – Nascut, nascut inainte de toti vecii. Articolul al III-lea ne coboara privirile iarasi pe pamant, spre a insoti pe acest Fiu unic si vesnic in fapta Lui de intrupare, ca om, pentru a noastra mantuire.

Am aflat din raspunsul la intrebarile de mai inainte de ce trebuia sa Se faca Fiul lui Dumnezeu om, ca sa ne mantuiasca. Acum, sa vedem, mai indeaproape, ce trebuie sa intelegem prin cuvintele ca Fiul lui Dumnezeu S-a facut om?

Nu cumva, oare, S-a schimbat prin aceasta Fiul lui Dumnezeu? Fiul lui Dumnezeu S-a facut om cu adevarat, fara sa inceteze a fi Dumnezeu.

Ramanand Dumnezeu neschimbat, El insusi S-a facut si om adevarat. Dupa intrupare, nu unul este Fiul lui Dumnezeu si altul Fiul omului, ci unul si acelasi. Astfel, Iisus Hristos este si Dumnezeu adevarat, si om adevarat. Grigorie Teologul, Cuvant la Sf. Lumini, 13, Migne, P. Sfanta noastra Biserica a talmacit aceasta invatatura spunand ca Iisus Hristos este o persoana sau un ipostas in doua firi: Fiul lui Dumnezeu, ipostasul al doilea din Sf.

Treime, a luat pe langa firea Sa dumnezeiasca, pe care o are din veci, fire omeneasca, din Fecioara Maria, facandu-Se si ipostas al firii omenesti, sau om. Cele doua firi s-au unit in persoana sau in ipostasul lui Iisus Hristos, in chip nedespartit, dar totusi fara sa se schimbe sau sa se amestece intr-una singura. Avem vreo asemanare pentru aceasta Taina?

Catehism ortodox – Pr Mircea Stoleriu

O asemanare ne ofera omul. Nu o asemanare tocmai deplina, pentru ca omul e o persoana cu o singura fire. Dar firea lui se compune din suflet si trup, asa cum Iisus Hristos are fire dumnezeiasca si fire omeneasca. Sufletul si trupul nu sunt despartite, si persoana cea unica a omului nu e impartita in doua din pricina lor.

Persoana omului traieste cqtehism fiecare clipa prin amandoua si lucreaza prin amandoua. Cand priveste ortpdox ceva lucreaza si prin puterea sufletului, si prin materia ochiului. Cu toate acestea sufletul si trupul nu s-au contopit intr-una, incat sa nu mai fie nici ortodos suflet, nici trupul trup, nici nu s-au schimbat. Tot asa e in Hristos. Cele doua firi sunt unite in persoana Lui unica, in chip nedespartit si neimpartit, orrodox fara amestecare si fara schimbare.

  HAVAYOLU KARGO TAMACL PDF

Tot asa sunt unite in chip nedespartit si neimpartit, dar fara amestecare si fara schimbare, lucrarile si vointele celor doua firi. Astfel, Iisus Hristos traia si lucra prin amandoua firile, in chip nedespartit si neamestecat. Cand tamaduia ochiul orbului, prin firea ortldox atingea ochiul lui, prin ctaehism dumnezeiasca vindeca.

Era o singura fapta dumnezeiasca-omeneasca, savarsita prin doua firi, sau prin lucrarea dumnezeiasca si lucrarea omeneasca, in mod nedespartit dar si neamestecat. Caci desi vietuiau si lucrau impreuna, firea si lucrarea dumnezeiasca nu se schimba in fire si lucrare omeneasca. Nu firea omeneasca vindeca si nu firea dumnezeiasca isi misca mana spre ochiul orbului Sf. Iisus Hristos fiind o persoana in doua firi, vointe si lucrari, unul este Cel Care voieste si lucreaza, dar prin doua vointe si doua lucrari.

Unul si acelasi este Cel Care flamanzeste dupa firea catehjsm si inmulteste painile dupa firea dumnezeiascaunul si acelasi este Cel Care osteneste dupa firea omeneasca si vindeca pe slabanogul din Capernaum si invie pe Lazar dupa firea dumnezeiascaunul si acelasi nu are unde sa-Si plece capul dupa firea omeneasca si e pretutindenea si chiar in Sanul Tatalui catehisk firea dumnezeiasca.

Numai fiindca a fost o persoana in doua firi Iisus Hristos ne-a putut mantui. Daca ar fi fost doua persoane, adica pentru fiecare fire o persoana deosebita, cu alte cuvinte, daca firile ar fi fost despartite, moartea pe cruce ar fi fost numai moartea unui om si n-ar fi avut puterea sa ne rascumpere.

De asemenea firea omeneasca nu s-ar fi unit cu Fiul lui Dumnezeu, ca si cu persoana ei proprie, daca n-ar fi avut cine sa omoare moartea din aceasta fire si cine s-o indumnezeiasca. Iar noi, stand in legatura cu Iisus Hristos, am sta in legatura cu o persoana omeneasca, nu cu una dumnezeiasca. Daca firea dumnezeiasca si cea omeneasca s-ar fi amestecat intr-una singura, ca sa fie o singura fire a unei singure persoane, s-ar fi aratat ca firea noastra nu poate fi mantuita, ci numai prefacuta in altceva, poate in fire dumnezeiasca.

Iar Iisus Hristos n-ar fi fost nici Dumnezeu, nici om, sau poate ar fi fost numai Dumnezeu. Nemaifiind om, n-ar fi patimit cu adevarat pentru noi si noi n-am mai putea intra in legatura cu El, ca si cu un om. Si nemaiputand intra in legatura cu El ca om, n-am mai intra in legatura nici cu Dumnezeu.

Numai daca unul si acelasi a fost si Dumnezeu si om, adica a fost o singura persoana cu fire dumnezeiasca si omeneasca, a mantuit firea noastra, deci si pe noi pe toti cati vrem sa ne mantuim.

Numai daca a fost cu adevarat om, a putut patimi pentru noi si numai daca a fost tot acelasi si Dumnezeu adevarat, patima Lui a fost mantuitoare si El a inaltat firea noastra. Si intru toate Se face om, afara de pacat Ce inseamna”pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire”?

Fiul lui Dumnezeu nu S-a facut om pentru placerea de a fi om, sau pentru alte fapturi, ci pentru noi oamenii. Dumnezeu a binevoit sa dea omului o pretuire atat de mare, incat S-a facut si El om si ramane asa in vecii vecilor, pentru a fi in stransa legatura cu noi oamenii.

S-a unit pe Sine cu firea noastra neputincioasa, ca firea noastra sa se faca tare si nemuritoare prin unirea cu firea Sa dumnezeiasca. Caci El n-a incetat sa fie si Dumnezeu si n-a parasit firea dumnezeiasca.

  GD&T STACK UP ANALYSIS PDF

Iar ca Dumnezeu e pretutindeni si cu deosebire in cer. El umbla pe pamant cu firea noastra omeneasca, dar cu firea dumnezeiasca era pretutindeni.

Insusi El spune despre Sine: Chiril al Ierusalimului, Cateh. Ioan Damaschin, Dogmatica, cartea I, cap. Apostol Ioan I Ioan 1,5 ogtodox, iar Iisus ctaehism Grigorie Palama, Antiereticul contra lui Achindin, la D. Grigorie Palama, Sibiu,pag. Chiril al Alexandriei spune: Nu, n-a fost de ajuns. Care este acest articol? Dar nu putea sa faca aceasta Fiul lui Dumnezeu stand in cer si nefacandu-Se om? Dumnezeu, in intelepciunea Sa, a socotit ca nu e potrivit sa mantuiasca pe oameni de departe.

Aceasta pentru foarte multe motive, dintre care mai importante sunt trei. Care este primul din aceste motive?

Primul motiv e ca dreptatea cerea ca, precum un om a calcat legea ascultarii de Dumnezeu, un Om se cadea sa si ispaseasca, implinind aceasta lege prin ascultare si platind cu viata Sa nevinovata calcarea celorlalti: Trebuia, cu alte cuvinte, ca impacarea intre Dumnezeu si om sa se faca nu numai prin fapta lui Dumnezeu, ci ortidox a omului.

Grigorie de Nissa spune: Iata pentru ce S-a facut ascultator pana la moarte: De aceea S-a facut Fiul lui Cxtehism si om, ca sa lucreze in numele oamenilor, dar carehism Lui, ca a Celui ce era si Dumnezeu, sa aiba un pret care sa covarseasca vina tuturor oamenilor. Chiril al Ierusalimului, nu era de un pret mic; nu era o oaie necuvantatoare, nu era un om de rand, nu era nici un inger, ci Dumnezeu, facut om.

Catehism ortodox – Google Books

catenism Chiril al Ierusalimului, Catehezele, 13, 33, dupa trad. Fedoru, Bucuresti,vol. Luand firea noastra si tinand-o curata si implinind cu ea legea ascultarii de Dumnezeu si ispasind cu sangele ei varsat pe cruce calcarea oamenilor, a scapat-o de osanda si ne-a impacat cu Dumnezeu. Firea noastra, care inainte purta in ea uratenia neascultarii si era purtata de cei ce erau dusmani lui Dumnezeu, a ajuns acum firea curata ortorox Fiului Sau prea iubit.

Privind cu iubire la Fiul Sau, Dumnezeu privea cu iubire si la firea noastra pe care orttodox purta El. Dumnezeu nu mai vedea acum firea noastra ca pe cea care a calcat legea si drept urmare trebuie sa moara, ci ca pe firea care a ispasit calcarea legii ortdox e vrednica sa se impartaseasca de viata. Si iubirea lui Dumnezeu fata de firea noastra, purtata de Fiul Sau, avea sa se rasfranga asupra tuturor celor ce purtau aceasta fire si se lipeau prin credinta de Fiul Sau.

De aceea spune Sf. Apostol Pavel ca in Fiul lui Dumnezeu “avem rascumpararea prin sangele Lui, adica iertarea pacatelor” si ca “printr – insul a binevoit sa impace toate cu Sine, facand pace prin sangele crucii Lui”.

Sau si mai limpede: Iubindu-ne acum Dumnezeu intru Iisus Hristos, ne face parte de aceeasi catehjsm a bunatatii Sale, de care Se impartaseste Iisus Hristos ca Fiu al Sau, socotindu-ne si pe noi ca pe niste fii ai Sai: Dar al doilea motiv al intruparii care este?